Dental XL is een mondzorgpraktijk met diverse disciplines. Onze tandartsen, endodontoloog, implantologen, de mondhygiëniste, de fysiotherapeute, (preventie)assistenten en balie-medewerkers staan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur voor u klaar!

Bent u nog geen patiënt bij ons? U bent van harte welkom bij Dental XL.

Behandelingen

Op deze pagina treft u een overzicht met de meest voorkomende behandelingen in onze praktijk. Op de website van Allesoverhetgebit.nl staat een overzicht van álle behandelingen die in een mondzorgpraktijk plaats kunnen vinden: https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/behandelingen/

Gebitscontrole

Het is goed om regelmatig bij de tandarts te komen voor een controle van uw gebit op o.a. gaatjes en tandsteen.  Het kost maar weinig tijd en is belangrijk voor een optimale conditie van het gebit. Ook krijgt u (poets)instructies mee, zodat u thuis uw gebit zo optimaal mogelijk kunt reinigen. Als de tandarts tijdens de controle problemen  ontdekt, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een vervolgbehandeling.

Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Röntgenfoto’s

In sommige gevallen kan de tandarts de conditie van het gebit niet met het blote oog zien. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen en de gezondheid van het kaakbot bekijken en onderzoeken op gaatjes.

Preventie

Om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen is een goede mondhygiëne belangrijk. Dit begint natuurlijk met goed poetsen, maar sommige mensen hebben gewoon extra zorg nodig. Onze preventieassistente kan u daarbij helpen. Voor sommigen is een eenmalig bezoek voldoende, anderen komen graag tussen de reguliere controle afspraken bij de tandarts nog een keertje extra. Tijdens de afspraak bij de preventieassistente wordt tandsteen verwijdert en krijgt u uitgebreide poetsinstructies mee als dit nodig blijkt te zijn.

Verdoving

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn. Bij de mondhygiënist is dit niet nodig.

Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. De tandarts kan je zelf behandelen of je voor kleine nieuwe gaatjes verwijzen naar een mondhygiënist. Een vulling kan tandkleurig of zilverkleurig zijn.

Kroon

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.

Brug

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Implantaat

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit.

Prothese (kunstgebit)

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Partiële prothese

Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Wortelkanaalbehandeling

Onder het zichtbare gedeelte van iedere tand of kies bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de kanalen goed schoon, vult deze met een rubberachtig materiaal en sluit ze weer af. De behandeling vindt meestal onder verdoving plaats en duurt – afhankelijk van het aantal kanalen – 30 tot 45 minuten. U moet hierna nog wel een afspraak maken voor het maken van de definitieve vulling. 

Extractie

Soms is het trekken van een tand of kies noodzakelijk. Voor de behandeling wordt u altijd verdoofd, waarna de tand of kies of verstandskies er in zijn geheel uit wordt getrokken. Als de tand of kies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald. Tijdens de extractie voelt u geen pijn, maar het ‘wrikken’ in uw mond kan als onplezierig worden ervaren. Na het trekken van de tand, kies of verstandskies moet u oppassen met alcohol, warm eten en/of drinken om nabloedingen te voorkomen. U kunt paracetamol gebruiken om de eventuele pijn te bestrijden.

Bleken

Door allerlei omstandigheden kunnen uw tanden verkleuren. Tegenwoordig kunnen uw tanden gebleekt worden met behulp van een bleekgel. Dit is erg makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Tijdens een afspraak bij de tandarts wordt er een afdruk van uw gebit gemaakt, om zo een perfect passen bitje te krijgen. Wanneer het bitje klaar is, komt u bij ons langs voor de bijbehorende gel en instructies. U kunt vervolgens thuis aan de slag voor een witter gebit. Wij raden het gebruik van bleekkits die te koop zijn bij uw (online) drogist nadrukkelijk af.

Fysiotherapie

Heeft u last van tanden knarsen of klemmen? Last van uw kaakgewrichten, aanhoudende hoofdpijn, onverklaarbare tand- of kiespijn? Dan kan er een afspraak gemaakt worden met onze fysiotherapeute. Veel van de eerder genoemde klachten zijn namelijk te verhelpen met fysiotherapie, dry needling of manuele therapie. Zo kan een behandeling gericht op ontspanning en het losmaken van spieren en wervels hoofdpijn- of kaakklachten verlichten, zelfs in het geval van migraine. Onze Fysiotherapeute zal tijdens een eerste afspraak een gericht onderzoek doen om zo klachten te kunnen analyseren. Vervolgens worden de spieren onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. Voor het maken van een afspraak kunnen patiënten bellen met de praktijk. Afspraken kunnen natuurlijk ook ingepland worden aan de balie.

Koortslip

Een veelvoorkomende  en aan mondzorg gerelateerde klacht is een koortslip (Herpes Simplex virus, type 1). Sinds kort hebben wij de apparatuur en de techniek in huis om alle klachten die bij een koortslip horen snel, effectief en pijnloos verhelpen. Door middel van een zogenoemde soft-laser wordt de plek waar u de koortslip op voelt komen (of waar de koortslip al is ontstaan) behandeld. De koortslip breekt hierdoor  vaak helemaal niet door of geneest vele malen sneller dan gewoonlijk. Meestal heeft u aan 1 a 2 sessies genoeg, maar het kan zijn dat u nog een keer terug moet komen. Bel 070 783 00 00 voor een afspraak.